• Β.Γεωργίου 1 (Δημαρχείο, 4ος όροφος)
  • +(30) 6977462806
  • 2313 317 799
  • [email protected]

Κλιμάκιο της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική" με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Κουριαννίδη παρέστη στο  μνημόσυνο που τελέστηκε το Σάββατο το πρωί 27 Οκτωβρίου, από την Επιτροπή Εθνικής Μνήμης και Τιμής, στην μνήμη του ήρωα Συνταγματάρχη Βασίλη Αβδελά στον Ι.Ν.των Κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για να τιμήσει τον Βασίλη Αβδελά. Ανάμεσά τους και ο στρατηγός ε.α. Ελευθέριος Συναδινός, επικεφαλής της Πατριωτικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, ο στρατηγός ε.α. Αργύρης Σαρήπαπας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, καθώς και εκπρόσωπος της Νέας Δεξιάς, όλοι πολιτικοί φορείς που ήδη έχουν δηλώσει την στήριξή τους στην υποψηφιότητα του κ. Κουριαννίδη. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του στον ίδιο χώρο.

Ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Αβδελάς αφιέρωσε όλη την ζωή του για το μεγαλείο της Ελλάδος και τελικά κατακρεουργήθηκε από Έλληνες. Όταν ο αείμνηστος στρατηγός Τσιρογιάννης εστάλη από το Υπουργείο Στρατιωτικών της Ελλάδος στην Στρώμνιτσα την εποχή του Μακεδονικού αγώνα με καμουφλαρισμένη αποστολή, βρήκε μεταξύ των εκλεκτών πατριωτών και ένα μικρό μαθητή της Αστικής Σχολής τον Βασίλη Αβδελά. Στον Τσιρογιάννη έκανε εντύπωση ο νεαρός Βασίλης, τον κάλεσε μια μέρα σε ένα εξοχικό κτήμα και τον ρώτησε: "Θέλεις να βοηθήσεις την Ελλάδα; Θέλεις να βοηθήσεις τον αγώνα;" Ο μικρός Στρωμνιτσιώτης απάντησε με ενθουσιασμό. "Ναι!". Άπό τη στιγμή αυτή ο μικρός Βασίλης πήρε τήν αποστολή. Σύνδεσμος του πρώτου δρομολογίου, Στρώμνιτσα – Θεσσαλονίκη - Προξενείο), Σύνδεσμος β'. δρομολογίου Στρώμνιτσα Μελένικο - Σέρραι. (Απόστολος α'. - Απόστολος β'. - Απόστολος γ'. - πράκτορες). Πήρε το βάπτισμα, μπήκε στον αγώνα και έμαθε ν' αγαπά την Πατρίδα του. Είδε να ελευθερώνεται η Στρώμνιτσα.

Πήγε στο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να γίνει αξιωματικός και εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων. Ήλθε ο πόλεμος του 1914. Υποδουλώθηκε η πατρίδα του στους Βουλγάρους. Και στην Θεσσαλονίκη ένα κίνημα. Μία επανάσταση για την Ελλάδα μας, την Μακεδονία μας. Έτσι του είπαν στην Σχολή. Ο εύελπις Βασίλης Αβδελάς δεν σταματά το καθήκον. Και μία βραδιά μαζί με άλλους ευέλπιδες, δρασκελίζει την μάνδρα της Σχολής και φθάνει στην Θεσσαλονίκη. Δεν ζήτησε να μείνει. Πηγαίνει στο μέτωπο και αντικρύζει τα βουνά της Σρώμνιτσας. Γνωστά πατήματα. Και πολεμά ο εύελπις ως εθελοντής για την πατρίδα. Για την Ελλάδα μας συνεχίζει τον αγώνα μέχρι τέλους.

Μα όταν πάλι στην Μικρά Ασία δούλοι αδελφοί κάλεσαν τον στρατό μας, πάλι βρέθηκε πρώτος. Μα τώρα ως αξιωματικός. Και έμεινε εκεί ως πυροβολητής και ως αεροπόρος μέχρι τέλους. Τα χρόνια πέρασαν. Οι Ιταλοί ζητούν πολλά. «Όχι» απήντησαν οι Έλληνες και ο αντισυνταγματάρχης Αβδελάς δίνει τό πρώτο κτύπημα στους Ιταλούς. ΤόΊβάν, τόΤσαγκόνι. η Κορυτσά. ή Κλεισούρα, γνωρίζουν τον ήρωα. Η Μοράβα, το Τομάρι τρέμουν στο άκουσμα των κανονιών του Αβδελά. Ποιος δεν ξέρει την δράση της ΧV Μεραρχίας; Κι' αυτή οφείλεται και στα κανόνια τοϋΆβδελά. Ήλθε ο γερμανοϊταλοβουλγαρική σκλαβιά. Και ο συνταγματάρχης γίνεται ξανά μικρός της Αστικής Σχολής. Μικρός της Στρώμνιτσας. Αναλογίζεται και βρίσκει μόνον την επαναστατική, την αντάρτικη, ζωή κατάλληλη. Δεν σταματά. Τον ηλεκτρίζει ό αγώνας και ξεκινά.

Γίνεται στρατιωτικός διοικητής των Εθνικών Απελευθερωτικών Ομάδων με γενικό αρχηγό τον Φωστερίδη (ΑντώνΤσαούς) στα Μακεδονικά βουνά. Μα οι εχθροί ήσαν πολλοί. Ήσαν και “Έλληνες” έθνοπροδότες. Από ποιόν να φυλαχθεί. Παίρνει την μεγάλη απόφαση για μία συνενόηση με τους παρασυρθέντες Έλληνες. Θα τον εσέβοντο οι Έλληνες. Τι να τους φοβηθεί; Μήπως τους έβλαψε; ΠΟΤΕ. Καί ξεκίνησε και πήγε στο Ροδολείβος με ένα σκοπό συμφιλιωτικό καθαρό. Τον είχαν στείλει και οι Εγγλέζοι με την συνοδεία του βρετανού ταγματάρχη Κιτ-Κατ. Και εκεί, αφού έδιωξαν τον άγγλο τον βασάνισαν και τον δολοφόνησαν τον ήρωα. Χέρια ελληνικά τον σκότωσαν...

Η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική ιδρύθηκε το 2001 από τον Γιάννη Κουριαννίδη. Σκοπός του ίδιου και των συνεργατών του ήταν να εκπροσωπηθούν οι πατριωτικές ιδέες και απόψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αξιοπρέπεια και σωφροσύνη. Η Κίνηση διεκδίκησε αυτόνομα τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2002 και το 2014 συγκεντρώνοντας αξιοπρεπή ποσοστά, ενώ το 2010 συνεργάστηκε με τον Στ. Παπαθεμελή και το 2006 με τον Γ. Καρατζαφέρη οπότε και εκπροσωπήθηκε επί διετία στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τη θητεία του Γ. Κουριαννίδη ως δημ. συμβούλου.

© 2018 thess-el-poli.gr All Rights Reserved.